Cholesterolverlagers

Deze oproep is gedaan naar aanleiding van de uitzending van televisieprogramma RADAR. In deze uitzending werd beweerd dat een hoog cholesterolgehalte niet tot hart- en vaatziekten leidt. Het slikken van medicijnen om het cholesterol te verlagen zou dus niet nodig zijn. Deze medicijnen noemen we statines (bijvoorbeeld simvastatine).
De uitzending heeft veel onrust veroorzaakt. Veel patiënten hebben naar aanleiding van de uitzending contact gezocht met hun huisarts of cardioloog. Volgens het NHG (Nederlands Huisartsen Genootschap) is in verschillende studies aangetoond, dat een hoog cholesterolgehalte een van de risicofactoren is voor hart- en vaatziekten. Dat betekent dat een hoog cholesterolgehalte een verhoogde kans geeft op het krijgen van hart- en vaatziekten. De NVVC (Nederlandse Vereniging voor Cardiologie) stelt dat ‘de ongenuanceerde en onevenwichtige beeldvorming veel onrust heeft gebracht in de spreekkamer van de cardioloog resulterend in onnodige discussies over de veiligheid van statines’.
Ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg zegt geen enkele twijfel te hebben over de werking van de cholesterolverlagers.
Lees voor meer informatie het bericht van het NHG of de oproep van de NVVC aan alle patiënten die medicijnen gebruiken om het cholesterol te verlagen.

[Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap, maart 2007]


08-06-2007